Als je ooit aan het einde van de dag bent gekomen met het gevoel dat er zo veel gebeurd is maar je toch niets gedaan hebt, wordt het misschien tijd om eens je productiviteit te bekijken.

Het is iets wat je bijna iedereen ziet doen: we zijn gewoon de hele dag druk, druk, druk bezig om alles in orde te krijgen, iedereen te antwoorden (vooral die groepschats in WhatsApp) en van meeting tot meeting te lopen. En dan hebben we tegen de namiddag gewoon de energie niet meer om nog veel verder te gaan.

Wat als ik je vertelde dat je je dagen op een meer strategische manier kon aanpakken en zo meer gedaan kon krijgen met tegelijkertijd minder chaos in je hoofd? Dat is precies het doel van een goede aanpak om productiever te worden en in deze post leid ik je graag in tot de belangrijkste “aha’s” die de basis vormen van hoe je kan nadenken over dit probleem. Dit zijn de fundamenten waarmee je meteen op gang kan en je eigen systeem kan beginnen bouwen.

Bekijk de video om alles te leren!

Samenvatting

  • Menselijke hersenen zijn heel goed in creatief zijn, ideeën linken en nieuwe dingen bedenken
  • We zijn niet goed in ideeën houden, in onthouden en zorgen dat we op het juiste moment aan het juiste denken
  • Daarom wil je je eigen tekortkomingen invullen met tools en hulpmiddelen: je externaliseert om je hoofd vrij te maken
  • We zijn niet goed in multitasken, dus we willen ons uitermate best doen om ons de vrijheid te geven zodat we op elk moment maar met één ding tegelijkertijd hoeven bezig te zijn.
  • Leren single-tasken gaat zowel over een discipline die je moet oefenen, als een systeem dat al je afleidingen en dwaalsporen kan opvangen zodat het uit je hoofd kan zodat je het kan loslaten.
  • Alles wat we doen vergt energie. De belangrijkste dingen in ons leven zijn dus slaap, voeding en beweging. Als je dat niet in orde hebt, ga je niets goed kunnen doen.
  • Maak een dagplanning. Het is de meest voor de hand liggende actie maar bijna niemand doet het: beslis, voor je begint te werken, wat je prioriteiten zijn en vul de uren van je dag in met die taken. (Je kan het tijdens de dag nog altijd veranderen.)

Dankwoord

Ik leer van een hele hoop mensen en veel van mijn ideeën komen van elders. Een paar belangrijke referenties:

  • David Allen voor zijn methode Getting Things Done en de fundamentele quote “Your mind is for having ideas, not keeping them.”
  • Cal Newport voor zijn ideeën rond flow, diep werk en zijn principes rond dagplanning.
  • Brendon Burchard voor zijn focus op energie en fantastische ideeën over productiviteit en leiderschap

Leave a Reply