Soms beseffen mensen niet hoe anders het is om te werken in een digitale wereld. Oké, je kan het zien als “we kunnen nu gewoon rapper typen” maar een digitale omgeving heeft een paar heel specifieke eigenschappen, waardoor je op een compleet andere manier kan en moet beginnen werken.

Het is zeker anders en je moet aanpassen om er het onderste uit de kan van te halen, maar da’s precies wat ik bedoel met Nie Normaal Digitaal. Dus je bent op de goede plek 😊

Focus is onze belangrijkste investering

Heel eenvoudig gezegd zorgt technologie dat we meer output krijgen van dezelfde input. En dus hoe meer taken worden overgenomen door technologie, hoe waardevoller onze zuiver menselijke eigenschappen worden.

Het kernbegrip hier is focus. We kunnen geld maken, we kunnen in een digitale wereld alles oneindig dupliceren, maar wat we niet kunnen bijmaken is tijd. Dus het onderste uit de kan halen van je tijd is superbelangrijk. Ik heb het specifieker over focus omdat je gefocuste tijd nóg zeldzamer is en dat is juist de tijd die je het meeste output geeft.

Daarom kijk je nu beter naar return on attention in plaats van return on investment.

Je kan het altijd achteraf veranderen

Gedaan is de dag waar een schrijffout in een brief permanent is. In een wereld van Google Docs kan je ’s avonds laat een rapport naar je klant sturen, de volgende ochtend op weg naar kantoor beseffen dat je een paar cijfers fout had, die op de trein nog aanpassen, en tegen wanneer je klant zijn rapport opent ziet hij de juiste, verbeterde versie.

Ik heb mijn website online gezet nog voordat hij klaar is. Ik schrijf e-mails voor mijn nieuwsbrief met een link naar een video die nog niet bestaat, maar die er wel zal zijn wanneer de e-mail wordt uitgezonden.

De tijd van iets helemaal perfect afwerken, het laten nalezen door 5 mensen, goedkeuren door nog 3 andere, laten drukken, verzegelen en opsturen is voorbij. Je besteedt die focus veel beter aan creatiever te zijn zijn, betere oplossingen te bedenken en er zeker van te zijn dat je wel aan iets werkt dat nuttig is.

We geven toe dat het fout gaat lopen

Eens je dit herkent, ga je het overal tegenkomen. In je persoonlijke ontwikkeling, in de manier waarop start-ups werken, in de manier waarop Google’s datacenters werken.

Als je dus kijkt naar een Google-datacenter, dan ga je zien dat er altijd honderden harde schrijven kapot zijn. En niemand is in paniek. Da’s perfect normaal. De medewerker in het datacenter gaat misschien één keer per week met zijn karretje door de gangen om de kapotte schijven uit te wisselen voor nieuwe. En dit systeem werkt veel beter en betrouwbaarder dan vroeger, toen ze peperdure schijven gebruikten die veel minder snel kapot gingen.

Wat ze daar hebben gedaan is dat ze ruimte hebben gemaakt voor falen. Want, kijk, het loopt toch altijd eens fout. Dus als je dat toegeeft en ruimte maakt om dat falen dan op te lossen, krijg je een enorme vrijheid. Je bespaart gewoon zo ongelooflijk veel geld, moeite, tijd en stress uit door niet alles honderd procent perfect te krijgen.

We kunnen alles oneindig veel hergebruiken

Dat copy-paste ding is revolutionairder dan we op het eerste zicht zouden denken. Alles wat we ooit hebben gemaakt, kunnen we gratis dupliceren, aanpassen en hergebruiken.

Vroeger dacht ik hierover na als iets achteraf. Je doet eerst je ding en dan kan je eventueel er later nog iets mee doen. Maar dan las ik een reeks artikels getiteld Just-in-Time Project Management die mij lieten inzien dat er gewoon veel meer uit te halen valt.

Als je hergebruik een deel maakt van je mindset en workflow, dan ga je veel meer je projecten opdelen in kleine stukjes. Dus je gaat je tussenstappen ook bekijken als een soort afgewerkt product. Dan heb je na afloop van een project 10 “producten” in plaats van maar één!

Da’s niet alleen goed voor hergebruik, maar ook tijdens het werk. Als we een tijd stoppen met werken, kost het heel veel moeite om terug geconcentreerd te worden, in de flow te komen en goed te weten waar we mee bezig waren. Maar als je deze tussenstapjes maakt, laat je iets achter voor je toekomstige zelve die verder wil werken en het nu veel sneller kan doen.

Begin te maken vóór je weet waar je mee bezig bent

Ik denk dat elke klassieke projectmanager die dit leest net een kleine hartaanval heeft gekregen. Maar besef dat we niet meer in een zware industriewereld leven. Vandaag is er niets belangrijker dan creativiteit en focus. Door de kneedbaarheid die digitale technologie ons geeft, kunnen we daar dan ook echt het onderste uit de kan van halen.

Als de kern van je business is om je competitie te uit-innoveren (wat meer en meer zo zal zijn), hoe waardevol is het wel niet om een geïnspireerd moment te kunnen gebruiken om iets fantastisch te maken, en later pas te kunnen beslissen waar het voor dient? Dat is precies wat je nodig hebt voor een innovatiecultuur.

Ik hoop dat je nu even enthousiast bent als ik over hoe we compleet anders kunnen werken in de wereld van vandaag. Door hier het onderste uit de kan van te halen kan je echt Nie Normaal Digitaal worden. Da’s precies waar ik elke dag mee bezig ben, dus boek een verkennend gesprek als hier verder in wil gaan.

Verder lezen

Ik heb veel van de ideeën in deze post van Tiago Forte. Zeker de moeite om zijn blog te lezen als je een paar openbaringen wil over modern werken!

Leave a Reply