Wat zou het verschil zijn tussen een mens en een gorilla? (Laten we een jager-verzamelaar van een paar 100.000 jaar geleden nemen, om het eerlijk te zijn.)
Er zijn redelijk wat verschillen, natuurlijk. Waar ik vandaag de aandacht op wil vestigen is hoe veel we kauwen op een dag.
Vuur: de eerste technologie
Een gemiddelde primaat spendeert zo’n 4 tot 7 uur per dag aan kauwen. Da’s enorm veel! Wij moderne mensen doen dat zo’n half uurtje. Gewoon al dat ene verschil staat ons toe een hele hoop andere, leukere dingen te doen.
Zoals tekenen of muziek maken of boeken lezen. (Als je meer zo’n interessante dingen wil leren over mensen, kijk eens naar het boek The Story of The Human Body van Daniel Lieberman.)
Dat komt door één van onze eerste technologieën: vuur.
Stel je even voor dat er toen mensen zich zorgen maakten over dat de job van voorkauwer zou verdwijnen. Daar zou ik me nu niet meteen zorgen over maken, zeker niet als er een nieuwe job van barbecueër verschijnt.
Dus dit is precies wat technologie doet:
- Technologie doet jobs verdwijnen
- Technologie maakt nieuwe jobs
En het leuke aan de jobs die ontstaan na innovatieve ontwikkelingen, is dat ze meestal toffer zijn!
Technologische revoluties doen nieuwe taken ontstaan die creatiever zijn.
Hoe pakken we dat dan best aan?
Opleiding moet ons klaarstomen voor de wereld van morgen
Om klaar te zijn voor het werken van de toekomst, moeten we een onderwijssysteem hebben dat mensen zo snel mogelijk kan opleiden in de nieuwe jobs.
Ik weet dus niet of de structuur van ons huidig onderwijssysteem daarvoor zou werken. We moeten misschien op zoek gaan naar een manier om sneller te leren, bijvoorbeeld als leerjongen of leermeisje gewoon on the job leren.
Want als je dingen kan leren door een cursus te lezen of een les te volgen met honderden tegelijkertijd, kun je die dingen misschien ook gewoon aan een computer aanleren.
Dus de echt waardevolle jobs van de toekomst zal je niet zomaar kunnen leren.
Ondertussen blijft de wereld natuurlijk verder evolueren.
Op weg naar creativiteit
De wereld waar we naartoe gaan is dan een wereld met meer creativiteit, meer menselijkheid.
Elke dag nemen we de saaiste, meest repetitieve taken en automatiseren we die. We bouwen technologie die ons tijd geven om leukere dingen te doen, en die die creatieve jobs waardevoller maken.
Op die manier gaan we naar een wereld van meer vrijheid, meer spelen en meer plezier. Zo gaan we meer dingen doen die ons echt uniek maken.
Dat is waarom Nie Normaal Digitaal bestaat. Omdat ik bedrijfjes wil helpen met te werken in de toekomst. Omdat de digitale revolutie van vandaag je al zo veel kan helpen.
Als je wil weten of jouw zaak Nie Normaal Digitaal of eerder Nie Digitaal is, doe gerust even mijn quiz. Waarschijnlijk krijg je ondertussen al een paar ideeën voor waar het beter kan.
Bedankt om te lezen! Laten we samen racen naar de toekomst waar machines machines, en mensen mensen kunnen zijn.
Marcel.
One Comment